Happy Kitty

Happy Kitty de benim çılgın projem. Bir yere deniz getirmiyorum veya bir ili üçe bölmüyorum ama yine de yeterince çılgın.
Kısaca bir giriş yapmak gerekirse -ki gerekir-, Happy Kitty, Pardus için PlayDeb benzeri, resmi olmayan bir oyun deposu projesidir. Pardus kullanan oyunculara ve oyun geliştiricilerine özgür ve yeniden dağıtılabilir ücretsiz oyunları, oyunlarla ilgili araçları, kütüphaneleri sunmayı ve Pardus'un hem kullanıcılar hem de geliştiriciler için en iyi özgür oyun platformlarından biri haline gelmesine yardımcı olmayı hedefliyor.

Şu an için oldukça yeni bir proje Happy Kitty ve depoda yalnızca 147 paket bulunuyor, daha paketlenecek yüzlerce oyun var. Pardus kullanıyorsanız ve oyun oynamayı, geliştirmeyi seviyorsanız göz atmanızı istirham ederim.

Projenin isminde herhangi bir marka politikasına karşı hareket edilmemesi için Pardus'un resmi projelerinden biri olan PiSi'yi herhangi bir şekilde özellikle kullanmadım. Bunun yerine bu ismin İngilizce'deki yaygın bir kullanımını tercih ettim. Genel anlamda proje dilinin İngilizce seçilmesinin nedeniyse hem İngilizce'mi ilerletmeye çalışmak istemem hem de projenin daha kolay bir şekilde katkıcı bulabilmesini sağlamaktır.

Happy Kitty, bir kaynak paket deposu olduğu için kullanımı normal ikilik depolara göre biraz daha zor gelebilir ama hem konsol üzerinden hem de Kitty gibi basit bir araç yardımıyla grafik arayüzden kolayca kullanılabilir.

Happy Kitty deposunu Pardus'a eklemek için
sudo pisi ar happy-kitty http://happy-kitty.googlecode.com/svn/trunk/pisi-index.xml.xz
komutunun sadece bir kez kullanılması yeterli. Daha sonra depodaki herhangi bir oyun
sudo pisi em hede-oyunu
 komutuyla yüklenebilir.

Projenin şu an tek geliştiricisi, paketçisi ve hatta belki kullanıcısı benim. Umarım bu durum fazla uzun bir süre böyle devam etmez ve Happy Kitty kendisini çok sevecek yeni katkıcılar bulur. Siz de Happy Kitty için bir şeyler yapmak isterseniz proje sayfasına göz atabilir ya da bana e-posta üzerinden ulaşarak bilgi alabilirsiniz. Paketlenecek çok oyun, yapılacak çok iş, geçilecek çok yüksek puan var, sizsiz olmaz :)

Happy Kitty hakkında gelişmeleri yakından takip etmek isterseniz projenin identi.ca sayfasına ve bloguna abone olabilirsiniz.

Yazdıkça şu kısmından da bahsedeyim, şurasını neden öyle yaptığımı da açıklayayım vs. diyorum ama sanırım bu uzunluk ideal. Görüşürüz.

Yorumlar

Osman Karagöz dedi ki…
Abi sen ne yapmışsın böyle yaa şahane olmuş. İşin derlenmeyi bekleme kısmı hariç her şeyi güzel bence. Önce sana kolay gelsin diyeyim ileride belki ben de sana katılabilirim :D
Anıl Özbek dedi ki…
Sağol Osman. Oyunlarla aran iyiyse beklerim.

Oyunların derlenme süreleri, kaynak depoyu güzel bir grafik arayüz üzerinden kullanamamak dışındaki ikinci büyük durum.

Her ne kadar oyun bilgisayarları / canavarları dediğimiz sistemlerde hem cüsseli hem de çok bağımlılıklı oyunların derlenmesi dahi çok kısa sürecek olsa da bu bir sorun.

Bunun etrafından dolaşma kullanıcıların kendi aralarında ikili paket alışverişi yapmalarını beklemek olur, listede veya oyunların wiki sayfalarındaki yorumlar aracılığıyla. Fazla işlemeyecek bir yapısı da yok aslında, bir süre böyle gidebilir.

Yeteri kadar katkıcı ve imkan olduğunda bir ikilik depo da kurulabilir. Şu an hava olsun diye değil, bakımı daha kolay olduğu için kaynak depo kullanılıyor.

Bunun dışında bir üçüncü senaryo var ama çok bilim kurgu şu an. Bahsetsem bile kafa karıştırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Her kullanıcıyı bir depo bellemek, kullanıcının kendi sisteminde oluşturduğu paketleri otomatik olarak bu depoya ekletmek ve diğerlerin kullanabileceği şekilde kullandırtabilmek, vs. farklı sha1sum'lu ama aynı paketler vs. Karışık gerçekten.
Deniz Ege Tunçay dedi ki…
Anıl,

Temmuz ayının ilk haftası elimdeki tüm aciliyeti olan projelerin bitmesiyle sana da elden geldiğince katkıda bulunacağım.

Tebrik ettim vallahi.
Anıl Özbek dedi ki…
Harika haberlerin ardı arkası kesilmiyor :) Desteğin için şimdiden teşekkürler Deniz Ege.

Mesela şöyle [1] oyunlar oluyor, paketlemeye paketliyorum ama zar zor oynuyorum. Bu tip özel oyunlarla türe hakim, ilgilileri ilgilenebilse güzel olur. Bu da ancak daha fazla katkıcı ile mümkün.


[1] http://www.youtube.com/watch?v=IJU-PDp9XbU
Deniz Ege Tunçay dedi ki…
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Anıl Özbek dedi ki…
Oyun şu an depoda [1], geldiğin an tapu işlemlerini başlatıyorum :)

[1] http://code.google.com/p/happy-kitty/source/browse/trunk/game/puzzle/minetest/
Deniz Ege Tunçay dedi ki…
Abi ben Minecraft'çıyım desem? :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dinozorus

Amazing Studio

Prince of Persia'nın Kaynak Kodları Yayınlandı