Unutulmayacak Bir Açık Kaynaklaştırma Hareketi

Humble Indie Bundle'nin başarısı üzerine bu projeye katılan beş bağımsız oyun geliştiricisinden dördü oyunlarını açık kaynak olarak sunacaklarını açıkladı. Bu oyunlardan biri dün açık kaynak olarak internet üzerinden sunuldu, diğerleri için ise gerekli çalışmalar devam ediyor.

Humble Indie Bundle, bir hafta önce başlatılan bir projeydi. Bu projede World of Goo, Aquaria, Gish, Lugaru ve Penumbra Overture'yi Windows, Mac OS X veya GNU/Linux için sipariş edebiliyorsunuz ve fiyat olarak sadece içinizden geldiği kadar bir tutar ödüyorsunuz. Harika bir şey öyle değil mi? Ayrıca bu projeden elde edilen gelirin bir kısmı Electronic Frontier Foundation (EFF) ve Child's Play Charity'ye bağışlanacak.

Aquaria, Gish, Lugaru HD ve Penumbra Overture'nın geliştiricileri kaynak kodlarını açık kaynak olarak suncaklarını taahhaüt ettiler. Lugaru HD'nın geliştiricisi Wolfire Games, dün gece geç saatlerde kaynak kodları resmi günlükleri üzerinde yaptıkları duyuru ile açtılar. Tüm dünyada büyük sevinçle karşılanan bu olayın hemen akabinde oyun için katkıcılar tarafından yeni özellikler ve sorunları düzeltecek yamalar hazırlanmaya başladı. Açık kaynak ve özgür yazılımların gücü işte bu, başka nasıl olabilirdi ki. World of Goo'nun geliştiricisi 2D Boy ise oyunlarını açık kaynak olarak sunma konusunda henüz bir açıklama yapmadı. Ama bu oyun hakkında da sevindirici haberler duyabiliriz gibi ileride.

Bu dört oyunun açık kaynak olması şerifine Humble Indie Bundle projesi üç gün daha uzatıldı. Eğer GNU/Linux üzerinde daha fazla oyun görmek istiyorsanız lütfen bu oyunları gönlünüzden geçtiği kadar bir ücret ödeyerek alınız. Yaşasın özgür oyunlar.

Kaynaklar:

Yorumlar

sinan dedi ki…
Wolfire Games üzerinden bugun haberim oldu. Frictional Games Penumbra'nın kodunu cuma günü açmış, github'da duruyor. En ilginç yanı oyunun fizik motoru olan HPL Engine olsa gerek. Oyun motoru open source oldu, ben hala yazısını yazmadım ühü.

Bu arada pakette oynamadığım bir tek Lugaru var, onun da videolarını izlemiştim ve bir ara edinmeyi düşünüyordum. Paketteki her oyunu ayrı ayrı tavsiye ederim internetten alışveriş yapabilen arkadaşlara.
sinan dedi ki…
Her oyunu ayrı ayrı tavsiye ederim derken şunu kastediyordum, bundle olayı dün bitmiş. Açık kaynak derken oyunların lisansı değişmedi sanırım (en azından Penumbra'nınki öyle). Fakat kaynak kodları açıldı, executable'lar (oyun motoru ve kütüphaneler) GNU lisansa geçti.

Haliyle oyunlara sahip olmak için yine ayrı ayrı almak gerekecek. Zaten tüm oyunlar Linux'ta çalışıyordu ama açık kaynağa geçmeleri hem yamalanmalarını hem de kaynak kodunu kullanarak yapılacak pek çok yeni oyunu/modu beraberinde getirecektir. Şu sıralar oyunların forumları da gayet canlı bu konuda...
Anıl Özbek dedi ki…
Penumbra: Overture'nin açık kaynak olması ile ilgili de bir haber yazabilirsek iyi olur. Bu oyunun demosunu çok çok önce denemiştim ama nasıl bir şey olduğunu tam hatırlamıyorum.

http://frictionalgames.blogspot.com/2010/05/penumbra-overture-goes-open-source.html

http://freegamer.blogspot.com/2010/05/penumbra-engine-open-source-non-free.html

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dinozorus

Amazing Studio

Prince of Persia'nın Kaynak Kodları Yayınlandı