Windows Oyunlarını Bırakın, GNU/Linux Oyunlarını Alın

Oyun zamanı? Tamam. GNU/Linux kuruldu? Tamam. Şimdi ise GNU/Linux için yeni çıkan veya yakında çıkacak olan ticari oyunlarla listemizdeki son maddeye de tamam diyebiliriz: WINE gerektirmeyen harika oyunlar.

Çoğu GNU/Linux kullanıcısı yüksek kaliteli oyunları oynamak için tek çarelerinin WINE kullanmak olduğunu zannetmektedir. Bu kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Özgür oyun geliştiricileri az miktardaki kaynaklarıyla harika işler çıkarmaktadır. Ayrıca özgür oyunların dışında şu an için sayıları az olmakla birlikte bazı bağımsız oyun geliştiricileri Windows ve Mac sürümlerinin yanında GNU/Linux sürümlü oyunlar da üretmektedir.

Machinarium, World of Goo, Primal Carnage – Humans VS Dinosaurs, Joe Danger, Overgrowth benim oynamak için sabırsızlandığım* oyunlardan bazıları, daha pekçok oyun var.

Geçenlerde Susan Linton Stop Wine-ing: 15 Games for Linux başlığıyla GNU/Linux için var olan veya yakında var olacak ticari oyunlar hakkında güzel bir makale yayınladı. Kesinlikle  (büyük ihtimalle, ara sıra... bunlar gereksiz ama kullanmadan da yapamıyoruz) okumanızı tavsiye ederim. Eğer GNU/Linux için bir oyun pazarının olmasının istiyorsak, oyun geliştiricilerine GNU/Linux'un iyi bir oyun pazarı olduğunu kanıtlamamız lazım.

Kısacası pamuk eller cebe.


* Bu oyunlardan bazıları halihazırda yayınlandı yalnız henüz ben almadım, henüz çıkmadılar olarak anlaşılmasın. Dipnot yazacak kadar da düşünceliyim, ne olacak bu benim halim.

Yorumlar

sinan dedi ki…
Uzun süredir bir şeyler yazamadım. Geçtiğimiz aylarda hem iş hem ev değiştirdim, uzun süredir de evde internet olmadığından akregator üstünden RSS'leri takip edemiyordum.

Kısacası yazıları yeni gördüm.

Freelance çalışıp, PayPal üstünden para aldığım zamanlarda ordan kazandığımı oyuna yatırıyordum resmen. Araştırınca gerek yalnız Linux için, gerekse çok platformlu pek çok ilginç oyun var. Şu sıralar maaşımı "internet parası" değil de Türk Lirası olarak aldığım için pek bir şey alıp oynamadım son zamanlarda.

Yine de vaktiyle alıp oynadığım Penumbra'nın bir incelemesini yazmak istiyorum bir kaç aydır. İlk ikisini oynadım, üçüncüyü de oynayıp tüm seriyi yazayım diyordum ama anlaşılan onu oynamaya vaktim olmayacak, bari ilk ikisini yazayım.

Yeni arkaplan da süper olmuş bu arada...
Anıl Özbek dedi ki…
merhaba, yeni işin ve evin hayırlı olsun.

ben de para kazanmaya başladığım zaman üçte bilemedin dörtte birini yatırmayı düşündüğüm bir alan, oyunlar :)

arkaplanı / temayı değiştirirken ilk önce tüm yazarlara fikirlerini sormak istiyordum ama geri dönüşler biraz gecikebileceği için tek başıma karar verdim. Eğer değişmesini istediğiniz, hoş bulmadığınız bir şey varsa belirtebilirsiniz.
sinan dedi ki…
Gözüme ilk arkaplan çarptığı için öyle yazmıştım. Temanın tamamı gayet güzel, Josh Peterson'ın ellerine sağlık ;)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dinozorus

Amazing Studio

Prince of Persia'nın Kaynak Kodları Yayınlandı