Crack Attack!

Not
Bu oyun tanıtımı ilk olarak Özgürlükİçin E-dergi için hazırlanmış ve e-derginin 19. sayısında yayınlanmıştır.


Giriş
Crack Attack! bir başladığınız zaman 38856 puanlık yüksek skoru kırmadan rahatlayamayacağınız bir Tetris Attack türevidir. Oyunun yazarı Daniel Nelson harika bir iş çıkarmış ve oyunu geliştirdiği tarihten günümüze kadar devam eden ve yarınlarımıza kadar da devam edecek olan bir bağımlılığı biz GNU/Linux severlere armağan etmiştir. Pek çok klasik gibi bu oyunun da aslından habersizdim ta ki bir yeniden yapımını oynayana kadar.


İhtiyaç Listesi
  1. 3B grafikleri destekleyen bir ekran kartı (henüz 2010'a girmediğimiz için yasal uyarı (bu yazıya 2009'da başlamıştım, biraz tembelim de)).
  2. OpenGL
  3. GNU/Linux (yüklemek için dağıtımınızın deposuna bakın veya buradaki yönergeleri izleyin) veya Windows (yüklemek için) veya OS X (Jeff Disher'a teşekkür ettikten sonra yüklemek için)


Oyun Alanımız

  1. Crack Attack!'ın logosu.
  2. Rakibinizin seviye ışıkları, kırmızı seviye yukarıya çıktıkça sevinebilirsiniz.
  3. Sizin seviye ışıklarınız. Kırmızı seviye yukarı çıktıkça başınız belaya giriyor demektir. Kırmızı seviye en üste ulaştığında ve yanıp sönmeye başladığında kutularınızı bir an önce (yedi saniyeye denk geldiğini gördüğünüzde şaşıracaksınız) yerle yeksan ederek al aşağı etmezseniz oyunu kaybedersiniz.
  4. Oyuncu ismi (eğer çok oyunculu bir oyun açarsanız rakibinizin ismi de bu bölümde yer alır).
  5. Yıldız koleksiyonu. Bir oyun kazandığınızda mutlu bir sarı yıldızınız olur. İki mutlu sarı yıldızı kazanan maçı da kazanır. Sönük yıldızlar ('a ne deniyordu ya) kaybettiğiniz maçları, ruh hali hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadığımız normal yıldızlar ise oynanmakta olan oyunu temsil etmektedirler. Tek oyuncu veya yapay zeka kipinde oynadığınızda tek normal bir yıldızla baş başasınız her zaman.
  6. Puan ya da süre. Tek oyuncu kipinde puan için oynuyorsunuz. Yapay zekaya ve canlı bir rakibe karşı oynadığınızda ise maçın ne kadar uzun sürdüğünü gösteren süreye göre yarışıyorsunuz.
  7. Gizemli bir şekilde yok olan dört sarı kutucuk, üç veya daha fazla aynı renkli kutucuğu aynı hizada bir araya getirdiğinizde meydana gelecek olayı örneklemekte. Afili bir yazı tipine sahi olan 4 ise kazandığınız puana ilişkin bilgileri göstermektedir. Beyaz dikdörtgenimsi uzay oyunlarındaki hedef sistemlerini anımsatan imleci yön tuşları aracılığıyla kontrol ederek kutucukları hareket ettirebilirsiniz.
  8. Sürekli aşağıdan yenileri gelen rengarenk, azken sevimli çoğaldıkça sevimsiz kutucuklar. Yüksekten korkan kutucuklar yükseklik sınırını aştıkları anda siz de oyunu kaybetmiş sayılıyorsunuz. Kaybetmemek için kutucukları imleciniz ile yatay konumda hareket ettirerek aşağıda kalmalarını garantileyin.
  9. Taş(lar). Rakibiniz harikulade bir hamle yaptığı zaman başınıza taş düşüyor ve bir an önce kendinize gelip bu taşı kutucuklara dönüştürmezseniz sonunuzun pek iyi olmayacağına emin olabilirsiniz.


Oyun Kontrolleri
  • Yön tuşları: İmleci hareket ettirir, ayrıca skor tablosu ekranını hareket ettirme için kullanılabilir (yapanlar var, gördüm).
  • Boşluk tuşu (uzun tuş): Yan yana bulunan iki kutucuğu kuantum fiziğinden yararlanarak yer değiştirir.
  • Giriş (enter): Kutucukların aşağıdan hızlı hızlı çıkması için (çok zevkli oluyor).
  • P (veya p): Oyuna ara vermek, nefes almak vaya su içmek için kullanabilirsiniz. Çok oyunculu kipte ara verilen oyunu rakip de devam ettirebilir. Bu yüzden ne yapıyorsanız çabuk yapın bu gibi durumlarda.
  • ESC: Yeter artık demek için.


Oyunun Temelleri
Ağır ağır yerden çıkan kutucukları alıp başlarını üstlere gitmeden önleminizi almanız gerekiyor. Çünkü aksi halde kaybedersiniz ve kimse kaybetmek istemez. Kutucukları dağınık hallerinden derli toplu en az üçlü yatay veya dikey gruplar haline getirmelisiniz. Böylece bu kutucukları yok edebilir ve kaçınılmaz sonu bir süre daha erteleyebilirsiniz.

Dünyada başınıza göktaşı düşme olasılığı olduğu gibi Crack Attack'ta da kafanıza taş düşebilir. Düşen taşları (geliştiricisi “garbage” ifadesini kullanmış, yani çöp de diyebiliriz aslında) doğrudan yok etme şansınız yok bu yüzden temas yakınlığında kutucuk patlatmanız ve kelebek etkisinin de yardımıyla taşı kutucuğa dönüştürmeniz gerekmekte.

Oyun ilk başladığında kutucuklar yukarı yavaş yavaş çıkacaklar ama inanın hızlanacaklar, hem de çok. Kutucuklar en tepeye ulaştığında işleri yoluna koymak için yalnızca yedi saniyeniz olacak. Kutucukları hizalayarak, daha işe yararı taşları yok etmeye çalışarak paçayı kurtarabilirsiniz. Çünkü bunu yaparsanız hem kutucukları biraz daha aşağı indirmiş olursunuz hem de kutucukları biraz daha aşağı indirmek için ek süre kazanırsınız. Ama şunu asla unutmayın ki aşağı indirebilirsiniz ama kaçınılmaz sondan kurtulamazsınız.

Önceleri ne güzel arada düşüyorlar da macera oluyor dediğiniz ama sonraları görmek istemediğiniz taşlar kaderinizin size bir oyunu değil rakibinizin size atmış olduğu iyi niyet belirtileridir. Unutmayın ki rakibiniz ne kadar harika bir hamle yaparsa kafanıza düşecek taş o kadar büyük olacaktır. Keşke tek kişilik oyunlarda yapay zekanın oyununu da izleyebilseydik, en azından kime sinir olduğumuzu görmüş olurduk (ilgilenmek isteyenlere selam olsun).


Sana Kombolar Hazırladım Sevgilim
Rakibinizin başına taş düşürmek için çoklu sayıda kutucuk yok etmenin dışında da yöntemler vardır. Burada hiçbir ölümlünün karşı koyamayacağı ürkütücü kombolardan bahsediyoruz. Bir kutucuğu yok ettiğinizde yer çekiminin aksamadan işlemesinden ötürü yok ettiğiniz kutucuğun üzerindeki kutucuklar da yer değiştirecektir. Eğer bu yer değiştiren kutucuklar sadece yer değiştirmekle kalmayıp üstüne bir de başka yok oluşlara neden olurlarsa bu bir kombodur. Bu tek bir yok edişten meydana gelen ek yok oluşların devamı kombonun uzunluğunu ve harikalığını belirler ve siz ne kadar harika bir kombo yaparsanız rakibinizin başına o orantıda büyük bir taş düşer (ve kafasını acıtır).


Tek Kişilik Bir Yolculuk
Tek kişilikte işler biraz daha farklıdır. Rakibinizden daha uzun süre yaşamak yerine bu sefer ölmeden önce olabildiğince çok puan yapmaya çalışıyorsunuz. Kutucukları ne kadar artistik bir şekilde yok ettiğiniz aldığınız puanı etkilemektedir, ne demek istediğimi Tetris'te çubuk bekleyenler anlamışlardır:

Yok Ediş  Değer
3 kutucuk 2 puan
4 kutucuk 4 puan
5 kutucuk 5 puan
N kutucuk N puan

Bir kombo gerçekleştirdiğinizde yok edişlerinizden kazanacağınız puanlar yaptığınız kombo sayısı ile çarpılacaktır. Örneğin 5 parçalı bir kombo yaptığınızda tüm yok edişlerinizin değeri 5'le çarpılır. Ama dikkat etmeniz gereken bir husus var kombo yaparken. Yaptığınız kombolar tek kişilik oyunda da taş oluşturmaktadır ve herhangi bir rakibiniz olmadığı için oluşturduğunuz taşlar kendi başınıza düşmektedir. Bu yüzden puanlar ve taşlar arasında güzel bir denge kurmanız menfaatinize olacaktır.


Aşmış Oyun Kipi
Aşmış (Macera, Ekstrem, X-treme) kip Crack Attack! sanatında ustalaşmış ve daha fazlası için yanıp tutuşan kişiler içindir. Unutmayın ki aşmış oyun kipinin tehlikeli geceye kanat açmaktan hiçbir farkı yoktur. Ve yine unutmayın ki aşmış kipte hiçbir kutucuğa güvenilmez ve hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Farklı oynanış tarzlarına sahip aşmış oyun kipi hakkında detaylı bilgiyi oynadıkça veya kaynaklar bölümünde belirttiğim yazıları okuduğunuzda öğrenebilirsiniz.


Kişileştirmek Her Şeydir!
Bu kocaman bir yalan olduğundan, Crack Attack!'ta çok az kişileştirilebilirlik vardır. Kendi taşlarınızı oluşturabilmek Crack Attack!'ın size sunduğu az sayıdaki kişileştirilebilirlik özelliğinden biridir, değerlendirebilirsiniz.

Kendi taşlarınızı oluşturmak için 128x128 veya daha küçük boyutlarda alfa kanalına sahip TGA biçimli bir resim hazırlayarak ~/.crack-attack dizinin içine garbage_flavor_hede.tga ismiyle kaydedebilirsiniz. Geliştiricisi RLE sıkıştırmasını çözmek için gerekli kodları yazmak için fazla tembel, başkasının bu işi yapacak kodlarını kullanmak için de fazla gururlu olduğundan GIMP veya diğer bir resim işleme yazılımında TGA biçiminde kaydederken RLE sıkıştırmasını devre dışı bırakın.


Veda Ederken
Bir bakıma oyunun sitesindeki bilgilerin çevirisi sayılabilecek bu yazının da sonuna geldik (ben yazmanın siz ise okumanın). Oyunun çok kişilik kipini denemediğim için bu konu hakkında bir yorum yapamıyorum. Ama yapay zekaya karşı oynamak bile oldukça eğlenceli. Tavsiyemdir.


Kaynaklar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Prince of Persia'nın Kaynak Kodları Yayınlandı

Dinozorus

Amazing Studio