JAMP

Bir başka açık kaynak fizik oyunu ile daha karşılaştım dün. İsmi JAMP. Şu ana kadar GNU/Linux üzerinde oynadığım en iyi fizik oyunlarından biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim (evet söyledim, ne rahatmış ya, hiç zorlanmadım).

Oyun David Perrenoud tarafından Box2D ve Kore motoru kullanılarak hazırlanmış. Tam bir sanat eseri olan JAMP'ta bir sincabı yönetiyor ve gitmek istediği noktaya kadar ona arkadaşlık ediyorsunuz.


JAMP sakın gözünüze çocuk oyuncağı gibi gelmesin. Bazı yerleri geçmek için hile yaptım. Aslında yapmazdım, bileğimin hakkıyla geçerdim de oyunu tanıtmak için biraz ilerlemem gerekiyordu, tanıtımı da hemen yapmak istediğimden (tamam yeter savunma kendini anladık, harika bir oyuncusun, hileye hurdaya tenezzül etmezsin).


JAMP'ı oynarken hem klavyenizdeki yön tuşlarıyla sincabı yönlendirmeniz hem de farenizle çeşitli nesneleri işinize geldiği şekilde kullanmanız gerekmektedir. Bu özelliği ile JAMP diğer durağan fizik oyunlarından ayrılıyor ve platform türüne yaklaşıyor.

Kesinlikle oynamanızı tavsiye ettiğim bir oyun, JACK, kaçırmayın. Pardus kullanıcıları buradan, Gentoo kullanıcıları buradan, Ubuntu kullanıcıları ise şuradan kurabilirler JAMP'ı. Eğer dağıtımınız için bir paket bulamazsanız, kaynak kodlarından kendinizden kurulum yapabilirsiniz.


Oyun hakkında detaylı bilgiyi ise geliştiricinin yazmış olduğu belgeden edinebilirsiniz. Belgeyi Google İngilizcesi ile okumak içinse bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Pardus 2009.1 üzerinde çalışıyor :) zevkli ve de eğlenceli ama hala birinci bölümde takıldım:D
Anıl Özbek dedi ki…
Bu günlükte yorum onaylama yok diye biliyordum ama nedense sizin yorumunuz için onay vermem gerekti, bir bakayım buna.

Ben de son ekran görüntüsünün olduğu yerdeydim, daha sonra bir daha oynayamadım, buna da bakacağım :)
Adsız dedi ki…
"Yorum yönetimi etkinleştirildi. Tüm yorumlar blog yazarı tarafından onaylanmalı."

diye yazıyor. Bence yorumların onaydan geçmesi daha iyi olacaktır.
aherab dedi ki…
Pardus için verdiğiniz bağlantıdan yüklemeyi nasıl yapıyorduk? Tüm dosyaları "jamp" adlı klasöre topladım ve ev dizinin altına başına "." koyarak kopyaladım. Sonrasını hatırlayamadım.
Anıl Özbek dedi ki…
Merhaba,

Konsole'yi açın. Eğer daha önceden temel geliştirme paketlerini yüklemediyseniz onları yükleyin:

sudo pisi it -c system.devel

daha sonra şu komutla oyunun paketini oluşturun:

sudo pisi bi http://svn.pardus.org.tr/pardus/playground/maidis/jamp/pspec.xml -dv

daha sonra bu komutu verdiğiniz dizine (büyük ihtimalle ev dizinizdir) Dolphin ile gidin ve PiSi paketini fare ile tıklayın.

Oyun yüklenmiş olacaktır bu işlemlerden sonra KDE Menüsü üzerinden ulaşabilirsiniz.

Paket dosyaları üzerinde değişiklik yapmayı düşünmüyorsanız indirmenize gerek yok. Eğer üzerilerinde değişiklik yapmak için indirmek isterseniz:

svn co http://svn.pardus.org.tr/pardus/playground/maidis/jamp/

komutunu kullanabilirsiniz.

İyi oyunlar...
aherab dedi ki…
Çok teşekkür ederim çalışıyor. Ayrıca biraz zormuş :D

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dinozorus

Amazing Studio

Prince of Persia'nın Kaynak Kodları Yayınlandı