Logitech Precision

Bilgisayarda en son kullandığım oyun çubuğu ses kartına takılanlardandı. Hatta markasını bile hatırlıyorum: Agiler, sürücüsünü bulmanın imkansız olduğu oyun çubuğu (ben buldum). Aradan uzun zaman geçti, oynadığım oyunlar değişti (hepsi değil), kullandığım işletim sistemleri değişti ve tekrar bir oyun çubuğuna ihtiyacım oldu.

Önceki yazımda bahsettiğim nedenlerden ötürü sabahın köründe spor salonuna gitmeden önce Teknosa'ya gittim ve daha önce internetten araştırarak bir ürün seçme zahmetine katlanmadığım için birazcık cahil cesaretiyle gözüme en hoş gelen oyun çubuğunu seçtim. Dediğim gibi sabahın körüydü ve 18 YTL'lik ürünü az kalsın 20 YTL ile alamayacaktım, kasada bozukluk olmaması sebebiyle. Tezgahtar kart olup olmadığını sordu. Devletin kredi yatırdığı kart (okul bitti hala yatırıyorlar, tamam yeter artık, tadında bırakın, bir de bunun geri ödemesi var) dışında bir de internetten alışveriş yapma sevdasına kapıldığım ve sifresini üç kere yanlış girdiğim, tüm bunların üstüne dört beş aydır da açtırma işlemini boşverdiğim bir kart vardı. Neyse ilk defa kredi kartıyla alışverişimi gerçekleştirmiş oldum, artık eskisi kadar saf ve temiz değildim. Birden dükkandaki tüm oyun konsollarını almak istedim kartın tesiriyle, neyse ki iradem kırılmadan olay yerinden uzaklaştım.

Haa ha, bu kadar yazdım ve oyun çubuğunun ç sinden bahsetmemişim, neyse bende yer sıkıntısı, sizde de zaman sıkıntısı olmadığına göre iyice uztabilirim. TAGAP çok güzel bir oyun ama GNU/Linux'da WINE ile oynarken fare sadece sol ve aşağı yönde çalışyor ve bu oyunu neredeyse oynanmaz hale getiriyor (ikinci bölüme geçtim). Geliştiricisine durumu bildiren bir e-posta attım. Ya farenin düzgün çalıştırlıması için bir yama ya da farenin görevlerinin de klavye yön tuşlarıyla yapılması için bir özellik eklenmesini rica ettim. Henüz bir cevap alamadım (sanırım İngilizcemi anlamadılar). Oyunda oyun çubuğu desteği de vardı, şansımı bir de buradan denemek istedim. WINE ile oynadığım diğer oyunlarda çalışmasına rağmen oyun çubuğunu bu oyunda çalıştıramadım. Artık ya yamayı bekleyeceğim ya da geliştirilmekte olan ikinci sürümünde düzeltilmesini umacağım.


Logitech Precision yarı saydam hoş bir oyun çubuğu. Kutusunun içinden ayrıca Türkçe dışında birçok dilde yazılmış kullanma kılavuzu çıkıyor (Pardus 2008'de Mozilla Firefox 3 kullanırken ilk başta Türkçe denetimi çalışıyor, sonra nedendir bilmem devre dışı oluyor, bir ara hata kaydına bildireyim).


Her ne kadar kutusunun üzerinde GNU/Linux uyumlu olduğu yazmasa da, hiçbir sorun çıkarmadan çalışyor, yapmanız gereken tek şey oyun çubuğunun kablosunu USB girişine bağlamak. Oyun çubuğunun bir sürü tuşu var, ihtiyaçlarınızı rahatça karşılayacaktır (incelemeye bak ya, bir sürüymüş).


Her oyunda ne yazık ki yerleşik olarak oyun çubuğu desteği yok ama bunun için üzelmeye gerek yok. QJoyPad veya benzeri programlar yardımıyla klavye tuşlarını veya fare tuşlarını ve hareketlerini oyun çubuğuna atayabilirsiniz.


Son olarak konuyla ilgili konsol komutları:
maidis-pardus ~ # lsusb
Bus 002 Device 002: ID 046d:c21a Logitech, Inc.

maidis@maidis-pardus ~ $ dmesg | grep usb
usb 2-5: new low speed USB device using ohci_hcd and address 2
usb 2-5: configuration #1 chosen from 1 choice
usb 2-5: New USB device found, idVendor=046d, idProduct=c21a
usb 2-5: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
usb 2-5: Product: Logitech(R) Precision(TM) Gamepad
usb 2-5: Manufacturer: Logitech
usbcore: registered new interface driver hiddev
input: Logitech Logitech(R) Precision(TM) Gamepad as /devices/pci0000:00/0000:00:02.0/usb2/2-5/2-5:1.0/input/input5
input,hidraw0: USB HID v1.10 Joystick [Logitech Logitech(R) Precision(TM) Gamepad] on usb-0000:00:02.0-5
usbcore: registered new interface driver usbhid
drivers/hid/usbhid/hid-core.c: v2.6:USB HID core driver

Bunlara da bakıverin:
LinuxQuestions.org HCL - Precision Gamepad
WINE Useful Registry Keys


Not: Fotoğraflar ürünün sitesinden alınmıştır.

Yorumlar

Anıl Özbek dedi ki…
Ne diyeceğimi bilmiyorum. İlk donanım incelememde her şeyi elime yüzüme bulaştırmışım.

Bugün uzun süre kullanmayacağım için oyun çubuğunu kutusuna koyacaktım, çıkarması her zaman yerleştirmekten kolaydır düsturunu doğrularcasına biraz zorlanıyordum. Bu müşkül durumdayken kutunun içindeki gizli bir bölmede bir beyazlık dikkatimi çekti, çekip çıkardım, o da neydi öyle sayın okuyucular, detaylı bir Türkçe kılavuzdan başka bir şey değildi. Sevinç, utanç, ne yapacağını bilememenin verdiği tedirginlik gibi bir çok duygunun hemen ertesinde bu satırları yazarken buldum kendimi.

Yanlış bilgi için tüm ilgililerden ve okuyucularımdan özür dilerim.
Anıl Özbek dedi ki…
Şu güzel özelliğinden de bahsedeyim: kablosu oldukça uzun olduğu için, bilgisayarın epey bir uzağından da oyun oynayabilirsiniz (bir net ölçü birimi veremedim gitti).

Bu blogdaki popüler yayınlar

Prince of Persia'nın Kaynak Kodları Yayınlandı

Dinozorus

Amazing Studio