Happy Kitty'e Katıldıktan Sonraki Süreç

İnsanın projesine destek olmak istiyorum denmesi sevindirici bir şeymiş. Bu aralar Happy Kitty'de başıma bir iki kez gelince fark ettim. Henüz tüm belgeleri oluşturamadığım için şu an doğrudan bana ulaşılıyor ama bu durumu yavaştan değiştirmeliyim kesinlikle.

Paketçi olarak başvurmak için neler gerektiğini şurada biraz anlattım ama paketçi olunduktan sonra neler yapılması gerektiği büyük bir sır şimdilik ne yazık ki. Geçen yazdığım bir e-postayı her başvuran kişiye değiştirip değiştirip göndermek yerine metni belgeleştirip projenin wiki sayfalarına eklemek istiyorum. Taslak metin aşağıda, projeyle ilgileniyorsanız ya da ileride ilgilenmeyi düşünüyorsanız fikirlerinizi söylemekten çekinmeyin. Bir süre bekleyip sonrasında metni İngilizce'ye çevirip Happy Kitty'nin wikisine ekleyececiğim.

--- dikkat taslak belge ---
Tekrar merhaba ve Happy Kitty'e hoşgeldiniz :) Happy Kitty'e katkı vermek için başvururken kullandığınız Gmail hesabı üzerinden Committer hakları edinmiş bulunmaktasınız:
  • [+] View: Yüklemeleri, wiki sayfalarını ve durum kayıtlarını görüntüleme
  • [+] Commit: Wiki dahil SVN üzerinde kod değişiklikleri yapma
  • [+] CreateDownload: Yeni yükleme oluşturma
  • [+] EditDownload: Bir yüklemenin özelliklerini değiştirme
  • [+] DeleteDownload: Bir yüklemeyi silme
  • [+] EditWiki: Proje sayfası üzerinden wiki sayfaları oluşturma, düzenleme ve silme
  • [+] AddWikiComment: Projede aktifleştirilmişse wiki sayfalarına yorum ekleyebilme
  • [+] CreateIssue: Durum kaydı açabilme
  • [+] AddIssueComment: Bir duruma yorum ekleyebilme
  • [+] EditIssue: Bir durumu düzenleyebilme
  • [-] DeleteIssue: Bir durumu silebilme / geri getirebilme
  • [+] ViewPrivateArtifact: private (gizli) etiketine sahip durum kayıtlarını görüntüleyebilme
  • [-] DeleteAny: Herhangi biri tarafından yapılmış yorumları silebilme
  • [-] EditAnyDuties: Herhangi birinin görevlerini değiştirebilme
Google Code'da temel üç hak var: owner, committer ve contributer. Bu haklar elle özelleştirilebiliyor. Lütfen yukarıda sıralan haklarınızdan herhangi birini kullanmadan önce aşağıdaki belgenin tamamını okuduğunuzdan emin olun. Projenin içindekilerin tamamını silme haklarına sahip olsanız da bunu kullanmazsanız herkes size minnettar olacaktır :)

http://code.google.com/p/support/wiki/Permissions

Kendinizle ilgili bilgileri aşağıdaki bağlantı üzerinden düzenleyebilir ve değiştirebilirsiniz.

http://code.google.com/p/happy-kitty/people/list

Bundan sonra Happy Kitty'nin her alanına yazma hakkınız bulunmaktadır. Bunun için GoogleCode.com parolanızı kullanmanız yeterli. Size Happy Kitty tarafından herhangi bir parola (ve büyük ihtimalle onay veya bilgilendirme e-postası) gönderilmeyecektir. Parolanızı görüntülemek, değiştirmek ve diğer işlemler için aşağıdaki adresi kullanabilirsiniz:

https://code.google.com/hosting/settings

Happy Kitty'i yerele çekmek için aşağıdaki adresten ve komutlardan yararlanabilirsiniz:

http://code.google.com/p/happy-kitty/source/checkout
svn checkout https://happy-kitty.googlecode.com/svn/trunk/ happy-kitty --username hesap-adı@gmail.com
Happy Kitty'e her değişiklik yaptığınızda Subversion parolanızı girmek istemezseniz Pardus deposundaki subversion-plugin-kwallet paketini kullanabilirsiniz.
sudo pisi it subversion-plugin-kwallet
SVN'deki değişiklikler Pardus deposunda olduğu gibi atomik ve açıklayıcı bir mesajla birlikte gönderilmelidir. Önceki değişiklik (commit) mesajlarına bakarak kolayca fikir edinebilirsiniz.

http://code.google.com/p/happy-kitty/source/list
  • Yeni eklenen paketler için: add paket-ismi
  • Depo indeks güncellemeleri için: update index
  • Paket sürüm güncellemeleri için: paket-ismi: version bump
  • Paketlerde yapılan değişiklikler için: paket-ismi: yapılan değişiklikler (caelum: fix doc path, mygui: back to r4141)
Happy Kitty'nin ilk dönemlerinde yalnızca tek bir kişi olduğu için bir inceleme süreci işletmek mümkün değildi. Projeye katılan ikinci kişiyle birlikte bir inceleme süreci başlamıştır. Bununla birlikte inceleme süreci için henüz tam bir yöntem seçilmemiştir. Zamanla yapılacak tartışmalarla en uygun yöntem bulunacaktır.

İnceleme süreciyle depoya eklenen paketlerin daha kaliteli ve hatasız olması sağlanabilecek. İnceleme süreci için, küçük değişikliklerle, Pardus ve diğer GNU/Linux dağıtımlarının inceleme politikaları temel alınabilir.

Happy Kitty'nin geleceği için, Happy Kitty'deki ilk kişinin geçici süreliğine özel yetkiler alması gerekebilir. Örneğin;, Happy Kitty'ye bir kişi katıldı, paketlemeyi daha yeni öğrenmiş ya da paketlemeyi çok iyi biliyor ama paket incelemeye zamanı yok. Ne olacak? Şu an bu örnekte sadece iki kişi olduğunu unutmayınız. Böyle bir durumda Happy Kitty'ye yeni paket eklenmesi engellenecek veya daha iyi bir ihtimalle yavaşlanacak. Bu durum da projeye zarar verecektir. Bu yüzden, projeye katkı verenlerin sayısı 10 (on) oluncaya kadar Anıl Özbek (ozbekanil) bazı özel haklara sahip olacaktır. Bu yadırganabilir veya yanlış anlaşılabilir ama proje belirtilen katkıcı sayısına ulaştığında verilen bu özel hakların bırakılacağına emin olabilirsiniz. Katkıcı sayısı 10 oluncaya dek geçici olarak Anıl Özbek'e tanınan özel haklar şunlardır:
  • İnceleme sürecinden geçmeksizin depoya paket ekleyebilme.
  • Başka birisinin paketi için tek bir onay vererek depoya girmesini sağlama.
İnceleme süreci için izlenebilecek yöntemler için aşağıdaki fikirler değerlendirilebilir.
  1. Happy-Kitty'nin yanında ikinci bir proje sayfası açılır ve burası oyun alanı ve inceleme süreci için kullanılır. Temiz bir yöntem sayılır ama kontrol ve takip edilmesi gereken ikinci bir yer olacağı için zorluk çıkarabilir.
  2. Happy Kitty deposu doğrudan trunk'tan alınarak o an aktif olarak geliştirilen en güncel Pardus sürümünün sürüm numarasının verildiği dizine taşınır ve trunk'ta playground ve review isimli iki dizin daha oluşturulur: /2011, /playground, /review. Eğer SVN'nin etiketleme özelliği bir kaynak Pardus deposu için uygunsa her yeni sürüm için yeni bir dizin oluşturmak yerine tek bir dizin de kullanılabilir. Yani şöyle bir yapı da olabilir trunk'ta /happy-kitty, /tags/2009, /playground, /review. Biraz ters bir mantık ama daha iyi gibi.
  3. Şu an geçerli olan yöntem ise şudur: Paket, Happy Kitty'deki gerçek yerine konur. Kısa sürede inceleme süreci tamamlanır. Düzeltilmesi gereken yerler varsa kod üzerinde belirtilir ve sonrasında depoya girer paket.
  • Paket paketçisi tarafından depoya eklenir.
  • Diğer geliştiriciler paketi inceler, gerekli değişiklikleri belirtir.
  • Paketçi gerekli değişiklikleri yapar.
  • Paket depoya eklenir.
Bu süreç devam ederken (şu an için bir günde bitebilecek bir iş ama ileride birkaç gün sürebileceğini varsayarsak) depo indeksinin güncellenmesi gerekirse ne olur kısmı sorun olabilir ama gerekirse PiSi'de çeşitli paketlerin / dizinlerin hariç tutulması için bir parametre eklenmesini istenebilir. Bu olmasa bile Happy Kitty bir kaynak depo olduğu için çok fazla sorun oluşmayacaktır. Bunun için çeşitli pratik fikirler ve işlerin çığrından çıkmasını önleyecek önlemler uygulanabilir ayrıca.

Kısacası:
  • Oyunu depoya ekleyin,
svn add hede
svn ci hede
  • Diğer paketçilerin paketi incelemesini ve yapılması gereken değişiklikleri belirtmesini bekleyin
  • Söylenen değişiklikleri yapın veya yapmayacaksanız nedenlerini belirtin
svn ci
  • Paketin depoya girmesi için gerekli onayları alın
  • Depoyu güncelleyin
svn ix --skip-signing
Şu an Happy Kitty için üç liste bulunmaktadır. Bunları takip etmeniz iyi olacaktır:

http://code.google.com/p/happy-kitty/wiki/InternetSites#Discussion_Groups

Yukarıdakiler, süreçler ve Happy Kitty hakkındaki diğer her şey için fikirlerinizi, önerilerinizi ve düşüncelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin.

Tekrar hoşgeldiniz. İyi günler,
--- dikkat taslak belge ---

Kaan Özdinçer ve Safa Arıman'a hoşgeldiniz diyor ve Happy Kitty adına yapacakları her şey için şimdiden teşekkür ediyorum. Umarım Happy Kitty ile uğraşmak benim için olduğu kadar onlar için de eğlenceli olur.  Happy Kitty asıl şimdi bir proje olmaya başlıyor.

Yorumlar

fatih dedi ki…
Anıl çok güzel işlere imza atıyorsun. Harika bir iş yaptın. Oyunlarla aram iyi değil, ama karşıma bir şey çıktığımda kesinlikle ben de destek olacağım.
Sinan dedi ki…
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dinozorus

Amazing Studio

Prince of Persia'nın Kaynak Kodları Yayınlandı