Pandora'nın Kutusu'nu Açmak

Çok kısaca bahsedeceğim. Yine de biraz alıntı yaparak Pandora'yı ilk kez duyacakların yabancılık çekmemesini sağlayayım:
Pandora ultra taşınabilir bir PC ve oyun konsolunun mükemmel bir karışımı olarak tanımlanabilir. Üzerinde oyun oynarken ihtiyaç duyulabilecek tüm kontrolleri (düğmeler, dijital ve analog kontrol aygıtları) barındırır. 
Pandora bir çok farklı sistemi emüle edecek, tam fonksiyonlu bir işletim sistemi çalıştıracak, Quake 3 gibi oyunları oynatacak ve Mozilla Firefox gibi uygulamaları çalıştıracak kadar güçlü bir işlemciye sahiptir.
Tüm bunların yanında Pandora'nın boyutları epey ufaktır. İster inanın ister inanmayın ama bu küçük dev cebinize bile sığacak kadar küçüktür. 
Pandora 4.3" boyutlarında ve 800x480 çözünürlüğünde dokunmatik bir ekrana sahiptir. Teknoloji harikası pili sayesinde Pandora kesintisiz olarak 10 saatten fazla çalışabilir. 
Pandora'nın en ilginç özelliklerinden biri de benzerlerinin aksine büyük bir teknoloji devi tarafından geliştirimiş olmamasıdır. Pandora GP32X forumlarındaki binlerce kullanıcının istek, talep ve fikirleri doğrultusunda geliştirilmiştir. Aylar süren beyin fırtınası sonucunda bu fikirler birleştirilerek ortaya bugün gördüğünüz benzersiz bir sistem çıkmıştır. 
Bu arada bu sistemin en harika özelliklerinden biri de üzerinde tamamen açık kaynak kodlu bir işletim sistemi çalıştırıyor olmasıdır. İşletim sistemi Pandora'ya özel bir kaç değişiklik yapılmış bir Ångström-Linux dağıtımıdır. İşletim sisteminin kaynak kodunu şu adresten indirebilirsiniz: git.openpandora.org
Sanırım ilk kez duymuş olsanız bile bir fikir oluşmuştur artık. Pandora da GNU/Linux kullanmasının bir getirisi olarak bir paket yönetim sistemine sahip. PND uzantılı bu paketleme biçimi hakkında detaylı bilgiyi Pandora Wiki'de bulabilirsiniz.

Bahsetmek istediğim konu PND'lerin GNU/Linux üzerinde nasıl açılabileceği ve içeriğine erişilebileceği. Bunun için tek bir komut yeterli oluyor:
sudo mount /pnd/dosyasının/yeri/pnd.pnd -o loop /bağlanmak/istenen/dizin
Bu kadar, Pandora için yazılmış kaynak kodu açık oyunları çok az değişiklik ve ek işlemle koddan derleyip, veri dosyalarını da PND içinden alıp oynayabilirsiniz herhangi bir GNU/Linux dağıtımı üzerinde.

PND hakkında daha fazla bilgiçi için PND'lere Giriş başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dinozorus

Amazing Studio

Prince of Persia'nın Kaynak Kodları Yayınlandı